Prawdziwie ekologiczna wigilijka klasowa [FOTO]

Współczesny świat staje na głowie by uczynić jak najwięcej w sprawie ochrony naszej planety. Pojęcie „eko” wdziera się w życie ludzi coraz częściej i jest to zjawisko jak najbardziej pozytywne.

Właśnie dlatego, dnia 21.12.2018 klasa IIIe wraz z wychowawcą Magdaleną Strumińską oraz panią Anna Krawczyk, która przeprowadzała w naszej klasie zajęcia dotyczące tego jak żyć „eko” , postanowiła dołożyć wszelkich starań, by tym razem, coroczna wigilijka klasowa była jak najbardziej przyjazna naszemu środowisku. Pomijając ręcznie robione, ekologiczne ozdoby czy brak plastikowych kubeczków i sztućców, które w czasie takich wydarzeń namiętnie nam towarzyszą, głównymi „gwiazdami” zostały potrawy i napoje znajdujące się na naszym klasowym, wigilijnym stole. Wszystkie ciasteczka, ciasta i przekąski zostały wykonane w stu procentach z ekologicznych składników. Nie było miejsca na konserwanty czy sztuczne barwniki. Prawdziwe kakao, mleko sojowe i wiele innych produktów sprawiły, że jedzenie było nie tylko smaczne, ale też zdrowe i przyjazne środowisku. Nie można zapomnieć również o tym, że w klasie mieliśmy również wyciskarkę do owoców i warzyw, która zapewniła nam soki będące istnymi bombami witaminowymi. Ponadto uczniowie oraz nauczyciele naszej szkoły mieli szanse sami spróbować naszych potraw, ponieważ po skończonym świętowaniu we własnym gronie, częstowaliśmy nimi innych na korytarzach. Dzięki powyższym zabiegom nie tylko sprawiliśmy, że naszą wigilie klasową można było nazwać „ekologiczną” ale również udało nam się ograniczyć wytworzone przez nas śmieci do minimum. Jako uczestnik wydarzenia mogę was zapewnić, że warto. Spróbujmy pamiętać, że Ziemia to nasz dom, a o dom trzeba dbać. Dlatego może następnym razem zamiast soku w plastikowej butelce wybierzemy taki w szklanej? Albo zamiast kolejnej reklamówki kupimy torbę wielokrotnego użytku? Pamiętajcie, drobne czyny prowadzą do wielkich rzeczy.

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.